HPS/FC POHU P17 YJ SM-karsintaan

30.9.2019

Alku oli mielenkiintoinen. Koko viime kauden joukkueen tullessa yli-ikäiseksi viime syksynä, oli hetken aikaa epävarmuutta saadaanko joukkuetta kasaan ollenkaan. Gnistanista FC POHU:n junioripäälliköksi ja P17 vastuuvalmentajaksi siirtynyt Billy Kokko otti haasteen vastaan ja yhdessä valmentaja Jani Kapasen kanssa aloittivat joukkueen rakentamisen.

Kokko muistelee alkua, "Yhtäkään pelaajaa ei joukkueeseen kysytty erikseen. Jokainen pelaaja otti itse yhteyttä ja kysyi saako tulla harjoituksiin. Tämä oli meille tärkeä toimintatapa. Pelaajamäärä alkoi hiljalleen kasvaa ja kun saimme tarvittavan määrän pelaajia kasaan, päätimme ilmoittautua sarjaan. Kauden aikana pelaajia on ollut meidän toiminnassa mukana reilusti yli 60. Osalle pelaajista meidän toimintatapa ei sopinut ja he hakeutuivat muihin joukkueisiin kauden aikana. Kaikkien kanssa on asiat puhuttu avoimesti ja kunnioitettu päätöstä".

Suurin haaste oli saada iskostettua pelaajiin yhteinen ajatus joukkueen pelitavasta. Kun joukkueella ei ole yhteistä historiaa kuin vasta viime lokakuusta lähtien, nostaa se valtavasti saavutuksen arvoa. Pelaajat liittyivät joukkueeseen täysin erilaisista harjoitustaustoista ja sekin osaltaan hidastutti joukkueen yhteenhitsautumista. Talvella joukkue pelasi paljon treenimatseja yhtenäisyyden löytämiseksi.

"Meillä on paljon hyviä pelaajia, mutta niistä yhtenäisen joukkueen tekeminen ei ollut helppoa. Valmennukselle tehtävä oli mielenkiintoinen ja erilainen haaste. Ei ole salaisuus, että kulunut kausi oli raskas ja hommia tehtiin paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella. Saimme upeaa apua molemmilta seuroilta, meillä oli erittäin hyvät harjoitteluolosuhteet, ilman molempien seurojen apua tämä ei olisi ollut mahdollista", Kokko muistuttaa.

FC POHU:n toiminnanjohtaja Juha-Pekka Partanen oli itsekin mukana taustojen järjestelyissä.
Partanen kuvailee menestykseen johtaneita syitä seuraavasti, "Pelaajien pitkäjänteisyys, joukkueen laadukas arki, vanhempien luottamus toimintaamme kohtaan sekä hieno joukkuehenki olivat tärkeitä tekijöitä tässä menestyksessä".

HPS junioripäällikkö Pasi Paakki jakaa suorituksen arvostuksen. Paakki on erittäin tyytyväinen tämän kauden joukkueeseen, "B-poikien Ykkönen on kova sarja ja sieltä nouseminen SM-sarjan karsintaan on loistava suoritus".

 

Kausi ollut vaihteleva mutta suunta oikea

Kevätkierroksella puolustuspeli ei toiminut tarpeeksi hyvin ja vaikka joukkue loi jokaisessa pelissä tarvittavan määrän maalintekopaikkoja, niin sarjan kärkisijat jäivät muutaman pisteen päähän. "Silloin huomasimme että laadukkaassa ja erittäin tasaisessa sarjassa meillä on hyvät mahdollisuudet jokaista joukkuetta vastaan", Kokko kertoo joukkueen keväästä.

"Syyskierroksella meidän puolustuspelimme on parantanut huomattavasti ja kun hyökkäyspeli pysyi edelleen laadukkaana, niin pystyimme tähän upeaan saavutukseen. Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä paremmin pelaajat pystyivät toteuttamaan meidän pelitapaa kumpaankin suuntaan. Tämän joukkueen tarina on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen. Edellisenä syksynä ei ollut yhtään pelaajaa ja seuraavana syksynä meillä on SM-karsintaan oikeuttava paikka", Kokko iloitsee joukkueen suorituksesta.

Billyn kanssa joukkueen valmennuksessa mukana toimivat Jani Kapanen ja mv-valmentajana Isto Rantaniemi sekä huoltajana Ari Ahonen.

Billy kehuu koko tiimin panosta, "Jani teki paljon tärkeää työtä joukkueen laadukkaan arjen eteen valmennuksen lisäksi ja ilman Janin panosta tämä upea saavutus olisi jäänyt kokematta. Isto sai veskareihin hyvän fiiliksen omalla persoonallaan".

 

Pelaajat keskiössä

Pelaajat ovat jokaisen jengin tärkein ryhmä ja heidän panoksestaan Kokko kertoo seuraavaa, "SM-karsintaan pääseminen on jo muutenkin erittäin kova saavutus, mutta tehdä se sellaisella jengillä joka kasattiin vajaa vuosi sitten on erittäin kova juttu. Jokainen pelaaja voi olla erittäin ylpeä siitä panoksesta, jonka on tälle hienolle joukkueelle kauden mittaan antanut. Olen varma että jokaiselle tämä kausi jää mieleen ja toivottavasti motivoi pelaajia entistä kovempiin saavutuksiin jatkossa. Joukkueessa on paljon upeita, erilaisia persoonia ja hienoja futaajia. Tämä oli ikimuistoinen kausi kaikille joukkueen toiminnassa mukana oleville ihmisille".

HPS on viimeksi pelannut poikien sarjoissa Suomen korkeimmalla tasolla vuonna 1976. FC POHU:n aiempi esiintyminen Suomen korkeimmalla tasolla oli vuonna 2003. Tämä on meidän seuralle hieno saavutus ja toivottavasti luo intoa myös seuramme muihin joukkueisiin, toiminnanjohtaja Partanen iloitsee.

HPS ja FC POHU välinen toimiva seurayhteistyö on ollut P17 YJ-toiminnan kulmakivi. Seurojen puheenjohtajat Esko Manninen ja Kurt Grönlund muistuttavat, että keskinäinen luottamus asioiden hoidossa, seurojen kunnioitus toisen toimintaa kohtaan ja ahkera päivittäinen työskentely seurojen eteen ovat keskeisiä tekijöitä myös toimivan yhteistoiminnan taustalla.

FC POHU ja HPS hallitukset ja seurayhteisö onnittelevat joukkuetta tästä poikkeuksellisen hienosta saavutuksesta.