Sosiaalisen median pelisäännöt

Parhaimmillaan sosiaalisen median eri muodot tarjoavat mukavaa ajanvietettä ja tärkeää tietoa. Mutta niin verkossa, kuin elämässä muutenkin, kaikki ei ikävä kyllä aina ole sitä, miltä päällisin puolin voi vaikuttaa. Koska lähtökohtaisesti hyviinkin asioihin voi liittyä väärinkäytöksen riskejä, toivomme, että luet ajatuksellä läpi alla oleva seuramme sosiaalisen median pelisäännöt ja otat ne huomioon liikkuessasi sosiaalisessa mediassa.

FC POHU on Facebookissa ja Instagramissa. Lisäksi joukkueilla on omia sometilejään. 

1. Ole aina varovainen ja käytä tervettä järkeä käyttäessäsi internetiä ja soaiaalisen median palveluita.

2. Internetissä kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää. Netissä kuka tahansa voi väittää olevansa kuka tahansa. Suhtaudu siis kriittisesti tuntemattoman ihmisen juttuihin äläkä luota keneen tahansa. Tarvittaessa pyydä apua aikuiselta.

3. FC POHU suosittelee, että alle 13-vuotiaat eivät käytä mitään sosiaalisen median muotoja ilman vanhempien läsnäoloa tai suostumusta.

4. Mieti, mitä laitat someen. Kirjoituksistasi ja kuvistasi jää someen/nettiin jälki, jota et saa pois. Harkitse mitä ja kenelle kaikille haluat kertoa yksityiselämästäsi verkossa. Älä julkaise mitään, mitä et halua vanhempien, valmentajien, valmennettavien, opettajien, tulevien työnantajien tai kavereiden  näkevän vielä vuosienkin päästä. Sinulla itselläsi on vastuu siitä, mitä kirjoitat ja julkaiset sosiaalisessa mediassa.

5. Muista, että myös internetissä edustat omaa seuraasi (FC POHU) ja koko lajia. 

6. Älä koskaan luovuta ulkopuolisille mitään henkilökohtaisia tietojasi, kuten käyttäjätunnustasi ja salasanaasi. Niin voit olla varma, että edustat vain itse itseäsi. Vaikka esiintyisit internetissä anonyyminä tai nimimerkillä, käyttäydy niin kuin toimisit omalla nimelläsi.

7. Jos jokin asia epäilyttää edes vähän, käänny välittömästi sellaisen aikuisen ihmisen puoleen, johon voit luottaa. 

8. Muista, että jos julkaiset oman kuvasi, on se potentiaalinen väärinkäytön kohde. Jos joukkuetoverisi eivät halua sinun laittavan kuvia tai tietoa heistä sosiaaliseen mediaan, noudata heidän toiveitaan. Muiden kuvia ei saa julkaista somessa ilman lupaa. 

9. Jokainen käyttäjä on samanarvoinen ja yhtä tärkeä. Kohtele toisia kunnioittavasti ja toimi vastuullisesti. Pyri olemaan hyvä esimerkki muille niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin. Sinun ei tarvitse somessa hyväksyä huonoa käytöstä.  Sosiaalisessa mediassa voi joskus tapahtua ikäviä asioita. Puutu  hyvien käytöstapojen vastaiseen toimintaan, esim. epäasialliseen kielenkäyttöön, nimittelyyn tai kiusaamiseen.  Kerro aikuisille, jos huomaat huonoa käytöstä tai sinua kiusataan somessa.

10.  Pidä hyvää huolta matkapuhelimestasi ja suojaa se mahdollisimman hyvin. Pidä huolta salasanoistasi.