Ikuinen muisto: FC POHU kunniajäsen Raimo Elo on poissa

23.4.2018

Raimo "Raikka" Elo Cisse Häkkisen muistolaatan julkistamistilaisuudessa 2015 Laajasuon liikuntapuistossa. Kuva Björn "Body" Abrahamsson
Raimo "Raikka" Elo Cisse Häkkisen muistolaatan julkistamistilaisuudessa 2015 Laajasuon liikuntapuistossa. Kuva Björn "Body" Abrahamsson

Pohjois-Haagan Urheilijoiden (FC POHU) jalkapallon edustusjoukkueen  ensimmäinen valmentaja Raimo "Raikka" Elo on poissa. Raikka menehtyi  sairauteen viime lauantaina 21.4. Hän oli syntynyt 10.4.1939.

Raikka otti Pohun edustusjoukkueen hoiviinsa 1960-luvun puolivälissä, kun ryhmä kärvisteli piirinsarjojen syövereissä. Määrätietoinen ja ammattitaitoinen valmennusote ja pelaajien paneutuminen asiaansa johtivat riemukkaaseen nousumarssiin. Piirisarjan kolmannelta tasolta noustiin tahtiin vuosi ja luokka aina silloiseen Maakuntasarjaan eli nykyiseen Kolmoseen. Sen tason joukkue saavutti 1968. Raikan valmennuksen alaisuudessa edustusjoukkue valloitti myös kaksi kertaa alasarjojen joukkueille tarkoitetun, ja siihen aikaan varsin arvostetun, Pirkkola Cupin.

Moni kohtuullisen taitavakin futaaja karttoi siirtymistä Pohun riveihin ennen kuin Raikka tarttui joukkueen ruoriin. Nyt epäilijät huomasivat, että ryhmä on tosissaan. Piirinsarjoissa oli tuolloin kohtalaisen harvinaista, että harjoiteltiin myös talvella. Raikan johdolla joukkue alkoi harjoitella tiiviisti myös talvisin erityisesti Kaarelan Venäläisellä koululla. Pohun tuolloinen pelaajaryhmä oli melko värikäs. Porukassa oli kulman kundeja ja haagalaisia elämäntaiteilijoita, joille hiki pintaan -treenaaminen oli vierasta. Raikan reilu ja vankka ote joukkueesta sai kuitenkin aikaan sen, että laiskimmatkin "lusmuilijat" innostuivat hikoilemaan.

Raikka oli pelaajien parissa ehdoton auktoriteetti. Mestaruussarjatason pelaajana hänen toimiaan ei kyseenalaistettu. Se olisikin ollut aika hankalaa, sillä Raikka osasi perustella menetelmänsä pätevästi. Häneltä ei puuttunut myöskään huumorintajua. Myöhempinä HIFK-vuosina minulla oli ilo pelata ykkösdivarissa hänen toppariparinanaan. Seinäjoella Raikka totesi minulle tauolla pukukopissa oltuamme silloisen SePSin kanssa hieman liemessä, jotta "kuule Reima, konttaava mies ei kovaa kulje". Voitimme pelin 1-0.

Raikka oli monipuolinen palloilijalahjakkuus. Futiksen lisäksi toinen päälaji oli handis eli käsipallo. Maaotteluita kertyi 16 ja yksi SM-sarjan maalintekijäkuninkuus. Maajoukkuetasolla Raikka jalkapalloili kolmesti, Paras saavutus SM-futiksessa oli hopea HIFK:n riveissä 1971.

Kiitos Raikka ja hyvää matkaa!

Reima ja Raine Salmi

Kirjoittajat ovat olleet Raimo Elon valmennettavia.