FC POHU:n pukeutumisohje talvikaudelle
Nopeaa tukea talven treeneihin pukeutumiseen löydät Palloliiton YouTube-videosta (alla).
Pukeutumisohjeet talven ulkotreenihin
Nuoren urheilijanalun (ja aikuisen) pukeutumisessa on tyypillisesti kaksi yleistä ongelmaa. Vaatetta on joko liikaa tai liian vähän. Molemmat ovat ongelmia. On helppo ymmärtää, että jos on kylmä mutta urheillessa myös liika kuumuus on ongelma. Silloin hikoillaan runsaasti ja kun sen jälkeen pysähdytään, palellutaan. Pukeutuminen talvella urheiluun ei ole sama asia kuin pukeutuminen talvella ulkoiluun / ulkoleikkeihin.
Erityistä huolellisuutta tulee kiinnittää:
- pään ja kaulan alueen
- käsien / sormien alueen
- jalkojen / varpaiden alueen pukeutumiseen.
Pään / kaulan alue
Ylivoimaisesti suurin osa kehon lämmöstä karkaa pään ja kaulan alueen kautta. Siksi näihin tulee kiinnittää huomiota erityisesti pakkassäillä. Hyvä perusvaruste pelaajalle on Seurashopin tuubihuivi. Tuubihuivi lämmittää kaulan aluetta tehokkaasti, sen saa vedettyä tarvittaessa myös korvien / kasvojen alueen lisäsuojaksi pipon alle tai päälle
Napakammilla pakkasilla loistava varuste pään / kaulan alueelle, pipon alle, on silkkihuppu. Sillä saa suojattua myös leukaa / poskipäitä paleltumiselta ja se toimii hyvin myös pipon alla.
Kuten muuallakin kehossa, kerrospukeutuminen pään alueella helpottaa harjoituksen aikaista lämmönsäätelyä. Ohuen hupun päällä olevan pipon voi helposti ottaa hetkeksi pois, jos on liian hiki ja pipo takaisin kun vähän jäähtyy. Sen sijaan, että vaihtoehto olisi pipo päässä tai pois päästä.
Käsien / sormien alue
Seurashopista löytyy myös talviharjoitteluun suunniteltu käsine, joka on ok yleiskäsine viileän / kylmän kelin harjoitteluun. Muutoin hanskoja hankkiessa kannattaa kysyä myyjältä pyöräilyyn tai murtomaahiihtoon tarkoitettuja hanskoja. Näistä löytyy ”joka kelille” sopivia vaihtoehtoja.
Kylmillä keleillä ohut rukkanen parempi kuin paksu sormikasmalli. Ohuen rukkasen alle voi helposti lisätä lämpöä ohuilla sormikkailla. Puuvilla- ja villasormikkaat yksin ovat huono valinta, koska ne kastuvat ja niistä menee viima läpi.
Jalkojen / varpaiden alue
Suurin haaste talvella on kosteus. Kentällä on +-0 keleillä usein hiukan märkää lunta tai loskaa. Jalkapallokengät läpäisevät kosteutta ja märkää keskimäärin paljon, joten kengässä olevaan sukkaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Puuvillasukka huonoin mahdollinen vaihtoehto alimmaksi kerrokseksi jalkaa vasten. Merinovilla- tai villasekoitesukka on paras vaihtoehto jalkapallokengän sisään talvella ulkona treenatessa, koska se pitää jonkin verran lämpöä myös märkänä. Huom! Ei tavallinen villasukka, vaan urheiluun suunniteltu, ohuempi ja paremmin istuva sukka!
Kerrospukeutuminen: Kylmemmillä (-5 asteesta alkaen) keleillä osa hyötyy toisesta sukasta yllämainitun päällä. Tämä vaatii kengässä tilaa. Ahtaat kengät lisäävät kylmettymistä. Hankkiessasi uusia futiskenkiä talveksi, huomioi tämä ostamalla ½-1 koko isompi kenkä kuin mitä ostaisit kesälle.
Yleisesti pukeutumisesta
Suosi kerrospukeutumista. Mieluummin laita päällekkäin usea ohut kerros kuin yksi paksu. Toppatakki tai toppahousut eivät ole parhaat harjoitusvarusteet talvella. Vältä puuvillaa ihoa vasten, koska se on kosteana kylmä. Suosi sen sijaan urheilukerrastoja, merinovillaa ja silkkiä ihoa vasten.
Yleissääntönä talven treeneihin:
- Pue alle kerrasto (ei puuvillaa, jos mahdollista).
- Päällimmäiseksi kerrokseksi tuulen / veden pitävä kerros, esim. FC POHU:n treenitakki.
- Edellä mainittujen kerrosten väliin lisätään kerroksia tuulen ja lämpötilan mukaan.
Esimerkkejä pukeutumisesta:
- +5 - 0 ohut kerrasto (pitähihainen paita ja housu) + ohuet tuulihousut, ohut pitkähihainen paita + tuulitakki
- +/- 0 - -5 ohut kerrasto (pitähihainen paita ja housu) + tuulihousut (paksummat), hiukan paksumpi pitkähihainen paita + tuulitakki
- -5 - -10 paksu kerrasto (pitähihainen paita ja housu) + tuulihousut, hiukan paksumpi pitkähihainen paita + sadetakki. Säädän lämpöä näiden lisäksi tuubihuivilla, silkkihupulla, sukkien paksuudella ja hanskoilla.
Toppahousut ja -takki sopivat todella huonosti jalkapalloharjoitteluun – ne on liian kuumat, kun ruvetaan liikkumaan. Talven ulkotreeneihin olisi aina syytä tulla varustautuneena ainakin: vaihtokengillä, vaihtosukilla, vaihtohanskoilla ja vaihtopipolla. Varusteet saa jätettyä Lassilassa sisään treenin ajaksi. Näin treenien jälkeen saa vaihdettua kuivaa ainakin kriittisiin kohtiin. Kylmemmällä kelillä aina myös toppatakki ja -housut vedettäväksi treenikamojen päälle treenien jälkeen (ns. kuorikerrkokseksi).
Ekat kylmät on aina hankalimmat kylmät. Kun totumme talveen, voimme treenata vaikka olisi 15 astetta pakkasta. Suosittelemme perehtymään ja hankkimaan tarvittaessa varusteita niin, että voimme turvallisesti treenata. Kaikki hankitut lisävarusteet kylmää vastaan ovat hyödyksi myös muussa vapaa-ajan liikunnassa.