Päävalmentajan päiväkirjasta: seuravalmentaja Vappu Ylinen

13.6.2023

Rakastan valmentamista, rakastan pelaajiani. Nämä ovat asioita, joiden vuoksi teen tätä työtä, joka päivä. Lisäksi minulla on arvoja, asioita elämästä ja jalkapallosta, joita haluan opettaa. Yksi arvoni on se, että jokainen peli, jokainen pelaaja on arvokas. Ei yhtä nopea, vahva tai hyvä pelaamaan jalkapalloa (tämä on urheilua, johon kuuluu jatkuva kilvoittelu) mutta yhtä arvokas.

Tätä arvoani sain pohtia hiljattain, kun jouduin tilanteeseen jossa nuorten tyttöjen alemman sarjatason ottelussa vastustajan kokoonpano ei vastannut sääntöä: "max. 3 pelaajaa ylemmän sarjatason edellisistä otteluista".

Ymmärrän erittäin hyvin realiteetit tyttöjen alasarjoissa pelaavissa joukkueissa, olenhan työskennellyt niiden parissa koko tähänastisen futisurani. Pelaajia on toisinaan kovin vähän, eikä sitoutuminen aina ole vahvaa. On otteluita, joihin voi olla vaikeaa saada ryhmä täyteen. Usein vapaaehtoiset vastaavat lähes kaikesta oman työnsä ja elämänsä ohessa, ilman kunnollista ammattilaisten tukea.

Haluan kuitenkin työskennellä kohti jalkapallomaailmaa, jossa nämäkin ottelut otetaan tosissaan. Sillä tavoin tosissaan, että sääntöjä noudatetaan ja tarkistetaan aivan kuten ylempien sarjatasojen, tai vaikkapa poikien otteluissa.

Tämän vuoksi päädyin tekemään ottelusta vastalauseen. En siksi, että ottelun lopputulos olisi tässä tapauksessa vaikuttanut yhtään mihinkään. En siksi, että minulla olisi ollut jotain vastustajaamme vastaan. Toivon, että hyvä yhteistyömme jatkuu jatkossakin. Tein vastalauseen siksi, että alimmallakin sarjatasolla pelaavan tytön haaveet ja tavoitteet ovat yhtä arvokkaita, kuin vaikkapa ykköstasolla pelaavan pojan. Voi hyvin olla, että toisesta on todennäköisempää tulla jalkapallon ammattilainen kuin toisesta. Mutta jokaisen unelma on yhtä arvokas.

Alimmilla sarjatasoilla pelioikeussääntöjen noudattamatta jättäminen vaikuttaa ottelun kulkuun, tulokseen ja myös sääntöjä rikkovan joukkueen pelaajiin ja heille annettuun vastuuseen helposti paljonkin. Kuten alussa kirjoitin, me emme ole kaikki yhtä hyviä pelaamaan jalkapalloa. Olemme kuitenkin kaikki yhtä arvokkaita, ja ansaitsemme kunnioituksen pelatessamme, yrittäessämme, tavoitellessamme unelmiamme.

Haluan työskennellä kohti jalkapallomaailmaa, jossa kunnioitetaan vastustajaa, omia pelaajia, ottelua, lajia ja koko urheilukulttuuria, jokaisella sarjatasolla. Sääntöjen noudattaminen kuuluu itsestään selvästi tähän kunnioitukseen.

Olen kuullut liian monta kertaa vähättelevän lauseen: "mutta sehän on vain alimman sarjatason ottelu, mutta nehän ovat vain tyttöjä, hei kuka muka välittää?"

Minä välitän.

Kirjoittaja Vappu Ylinen työskentelee seurassamme seuravalmentajana ja toimii vastuuvalmentajana T10-11, P16, T16-17  joukkueissa.